Bekijk profielpagina

Witte Weekmail - 2020-12

Er is weinig reden toe, maar toch maar een luchtig begin aan deze Witte Weekmail. Hoewel dit weekend
Witte Weekmail - Kaag en Braassem
Witte Weekmail - 2020-12
Door Witte Weekmail - Kaag en Braassem • Editie #61 • Bekijk online
Er is weinig reden toe, maar toch maar een luchtig begin aan deze Witte Weekmail. Hoewel dit weekend veel sporten niet doorgingen, hebben we met de honden Dinky Dutch en Dutch Replay, en zevenjarige karter Dean Hoogendoorn er toch weer een aantal winnaars in de gemeente bij. Ook winst voor Peter Akerboom, die het eerste grutto-ei vond in Rijpwetering. Rowan en Job vingen geen bot tijdens een vismiddagje, maar een koikarper. Keurslager Van der Meer behaalde goud met hun ovenschotels.
Door het succes in Alphen aan den Rijn, wordt Kaag en Braassem misschien gedwongen twee asowoningen te plaatsen binnen de gemeente. Of Alphen hier heel erg op gaat pushen is nog de vraag, want ze hebben ook het idee opgepakt om onze gemeente te betrekken bij het bouwen van woningen tussen Alphen en Woubrugge en moeten dus nog even de vriendschap bewaren. In Hoogmade zijn sommige inwoners wel even klaar met bouwen, en willen zij liever een dorpspark dan de tien nieuwe huurwoningen waarvan de prefabcasco’s deze week zijn gemonteerd. Of het veel nut heeft is de vraag want eerdere bezwaren zijn ook al afgewezen. Al is niks zeker, want na meer dan een jaar procederen hebben andere inwoners van de rechter gelijk gekregen over hun bezwaar op bestemmingsplan ‘Buitengebied Oost’.
Meer woningnieuws; op de plek van café ’t Lageland in Oud Ade komen tien appartement. In Rijnsaterwoude gingen zeven vrijstaande villa’s in de verkoop, bij De Poelen werd de eerste lading zand geleverd en ook schuurwoningen in Roelofarendsveen kwamen op de markt.

Coronavirus
Op de gemeentewebsite is informatie voor inwoners en informatie voor ondernemers te vinden met verwijzingen naar de verschillende instanties en de hulp die zij kunnen bieden. Vrijwilligerswerk Kaag en Braassem heeft een telefonisch informatiepunt (071-3317967) geopend voor kwetsbare inwoners die hulpvragen hebben. Burgemeester Van der Velde-Menting heeft een brief geschreven aan alle inwoners en een specifiek aan alle kinderen in onze gemeente.
Staat er lokale informatie in deze Witte Weekmail die je met anderen wilt delen? Je kunt deze mail aan hen doorsturen zonder dat zij automatisch ongevraagd lid worden. Je kunt hen ook verwijzen naar witteweekmail.nl om deze editie online te lezen.
Burgemeester Marina van der Velde-Menting over maatregelen coronavirus (video)
Burgemeester Marina van der Velde-Menting over maatregelen coronavirus (video)
Politie en gemeente melden dat er deze week een brief rondgestuurd is door oplichters. Zij claimen dat supermarkten sluiten en mensen moeten betalen voor voedselpakketten. Voor de duidelijkheid; dit is niet waar. Winkels zijn open en er zijn geen voedselpakketten.
Op het moment van schrijven zijn er nog geen inwoners van Kaag en Braassem positief getest op het virus. Let echter wel op dat het testbeleid van het RIVM nu zo is dat huisartsen richtlijnen volgen om te bepalen bij welke personen en welke klachten testen uitgevoerd moeten worden. Staar je dus niet langer blind op de kaart van het RIVM. Het is namelijk mogelijk dat er vroeg of laat mensen in onze gemeente zijn die zonder het te weten het virus met zich mee dragen en anderen kunnen besmetten.
Wethouder Floris Schoonderwoerd deelt via Twitter een animatie van de Washington Post over hoe snel virussen zich verspreiden om te wijzen op het belang sociale contacten te vermijden en zo samen te zorgen dat mensen niet (tegelijk) ziek worden en ziekenhuizen overspoeld raken zoals eerder in China en Italië.
De Rijksoverheid heeft samen met het RIVM een advies opgesteld om verdere besmettingen te beperken. Bekijk ook de video hieronder, download de poster met maatregelen of lees meer op rijksoverheid.nl/coronavirus.
Rijksoverheid/RIVM - Wat moet je doen tegen het nieuwe coronavirus (video)
Rijksoverheid/RIVM - Wat moet je doen tegen het nieuwe coronavirus (video)
Lokale nieuwspagina’s
Website Alles in Kaag en Braassem heeft een speciale pagina met berichtgeving uit onze gemeente. Omroep West doet hetzelfde, maar dan voor de gehele regio. Het Leidsch Dagblad houdt een liveblog bij en het AD Alphen heeft een dossier “Corona in het Groene Hart”.
Lokale initiatieven
Via een gezamenlijke boodschap van horeca uit de gemeente is gevraagd vooral gehoor te geven aan de oproep om sociale contacten te vermijden.
LTO Noord vraagt iedereen om bloemen en planten van lokale kwekers te kopen. Ook de voorraad bij akkerbouwers en lokale boerenkaasbereiders loopt op. Veel van hen hebben stalletjes langs de weg gezet waar je deze producten voor een zacht prijsje kunt meenemen.
Website
Over verzamelen gesproken, ik ben een pagina op aan het zetten waar alle lokale bedrijven hun diensten en producten aan kunnen bieden, ook voor ondernemers die normaal niet direct aan consumenten leveren. De website moet een soort “lokale Gouden Gids” worden die door deze bedrijven makkelijk en snel up-to-date gehouden kan worden bij een veranderende situatie. Zo kan iedereen makkelijk en op één punt zien wat-wanneer-waar-hoe te krijgen is. Dus niet alleen winkels en restaurants, maar ook waar de ‘stalletjes langs de weg’ staan en wat voor producten zij die dag aanbieden.
Als mensen mij willen helpen bedrijven telefonisch te benaderen om dit overzicht op te zetten hoor ik dat graag.
Sjoerd
Informatie over het Coronavirus (inwoners)
Gevolgen Corona voor ondernemers
Antwoorden van GGD-directeur en -arts op coronavragen van radioluisteraars
Aanpassingen openbaar vervoer
Een bericht van burgemeester Marina van der Velde-Menting
Brief van de burgemeester aan de kinderen
FlorisSchoonderwoerd
Informatieve animaties over de verspreiding van een virus in relatie tot verschillende strategieën. | Why outbreaks like coronavirus spread exponentially, and how to “flatten the curve” - Washington Post https://t.co/0NixAQke1n
Yvonne Peters
Je denkt er misschien niet meteen aan, maar #hamsteren van bloemen en planten is zeker toegestaan en fleurt je huis op.
Help de (lokale) tuinbouwsector in deze moeilijke tijd.
((Andere #ondernemers steunen mag natuurlijk ook.))

#COVIDー19
@KaagenBraassem
Sport
Michèle Taffijn-du Bois wint op ’s werelds grootste hondenshow
Toptalent Dean Hoogendoorn (7) wint BNL Kick-Off
Jubilerende Joop Zoetemelk: ‘Ik los mijn sores het liefste zelf op’
Korfbalinternational Nick Pikaar (TOP) kan nu mooi boodschappen doen met zijn vriendin
Klein nieuws
MH17-proces gaat maandag door, publiek en pers is niet welkom
Eerste grutto-ei gevonden
Yvonne Peters
Topdrukte bij ons afvalbrengstation, inwoners nemen thuiswerken erg serieus 😜. Troep opruimen, tuin snoeien etc. Onze medewerkers staan voor u klaar! Maar heb een beetje geduld, wacht bij grote drukte in de auto en hou 1,5m afstand.
@KaagenBraassem https://t.co/on1euPonP2
Nieuwe attractie: een familiewandelpad dat je het Madurodam van het Groene Hart beter laat beleven
Koikarper gevangen (en vrijgelaten)
Oude liefde
Eitjes van gecanceld evenement Paaseieren Zoeken naar voedselbank
Hulpdiensten
Politiek verzoekt als het kan online of telefonisch aangifte te doen
Brandweer rukt wel uit, oefent niet meer
brandweerwoubrugge
Nu scholen gesloten zijn en #Thuisonderwijs plaats vindt heeft #brandweerwoubrugge een kleurplaten voor jullie. Download ze, print ze uit en kleur ze mooi in. En we vinden het helemaal leuk als je er een foto van maakt en aan ons toe stuurt of op je sociale media plaatst! https://t.co/8noUTlZSSS
Fietsen vernield, getuigen gezocht
112HM.nl
Op de A4 heeft nabij Rijpwetering een ongeval plaatsgevonden. Na het ongeval namen alle 4 de inzittende de benen. Twee personen werden door de politie van de snelweg 'geplukt' en twee andere werden bij het Ghoybos aangetroffen. https://t.co/xT9oDeQFPM
Gezondheid en onderwijs
Alle scholen en kinderopvangcentra dicht vanwege coronacrisis
Speciaal triagecentrum in Leiderdorp voor patiënten met coronavirus
Kerkklokken van hoop
Fleur werkt aan relevante techniek op de Leidse instrumentmakers School
FlorisSchoonderwoerd
De Adviesraad Sociaal Domein Kaag & Braassem heeft nieuwe website. Neem een kijkje en lees meer over het belangrijke werk wat deze invloedrijke club doet in onze gemeente. Er zijn vacatures op dit moment. Kom meedoen!
Vacatures | Adviesraad Sociaal Domino https://t.co/jP5LgNbI8c
Politiek en gemeentelijke zaken
Bijzonder pleidooi Groep Verontruste Hoogmadenaren: ’Stop de bouw, geef ons een dorpspark’
Uitspraak rechter over Buitengebied Oost
Vraag naar 'asowoningen'
Achteraf krijgen huishoudens alsnog de beloofde toelichting op hogere afvaltarieven
Yvonne Peters
Net weer inwoners gesproken die zich terecht (!) ergeren aan zwerfvuil in hun buurt. Zo jammer dat ik er weinig aan kan doen. Ja, mensen sturen om op te ruimen. Maar dat betalen we samen en beloont slecht gedrag.
Dus: denk aan je buren en ruim je eigen troep op!
@KaagenBraassem
Keihard ‘nee’ tegen auto's op busbaan N207: ‘lijn van Alphen naar Schiphol wordt steeds meer gebruikt’
Gemeenteraad Alphen oppert woningbouw Noordrand uit te breiden naar Woubrugge
Economie
Alphens Restaurantweek bij jou thuis: steun de lokale horeca
Rederij van der Meer vaart weer haar eigen koers.
Keurslager Van der Meer behaalt goud voor ovenschotels
Keurmeesters Naktuinbouw treffen voorzorgsmaatregelen
Yvonne Peters
Gisteren goed gesprek aan ‘Agrarische klimaattafel’ met ±20 (jonge) boeren. Centrale vraag: ‘wat heb je in omgevingsvisie nodig voor duurzame eco ontwikkeling, een bijdrage aan energietransitie en bodemdaling?’
#trotsopdeboer
@KaagenBraassem
Schilderachtig wonen in de Zeven Meesters
Eerste lading De Poelen aangeleverd
Bolton
De prefab casco's van 10 huurwoningen 'Damstaete' te #Hoogmade zijn inmiddels gemonteerd. https://t.co/x1W3XIy26B
Raad de straat waar de camera staat
Herken jij deze straat?
Herken jij deze straat?
Agenda
Coronavirus: overzicht gevolgen en afgelastingen in de gemeente
Woningaanbod
Sinds de vorige Witte Weekmail beschikbaar gekomen woningen:
Gemeentepagina
gem Kaag en Braassem
Als gemeente hebben we maatregelen genomen om de gezondheid van onze inwoners en medewerkers te waarborgen. We doen er alles aan om onze diensten en producten zo goed mogelijk te blijven verlenen. Op onze website de laatste update over onze dienstverlening https://t.co/kMQn414X3w
Geef uw mening over hinderbeperkende maatregelen Schiphol
Yvonne Peters
Vanaf nu werk ook ik vanaf thuis en zijn helaas alle afspraken afgezegd. Liefst spreek ik inwoners en ondernemers persoonlijk, maar het is even niet anders.

#bettersafethansorry
#richtlijnenvolgen
#COVID19

@KaagenBraassem
Besluitenlijst Burgemeester en Wethouders
Selectie uit de besluiten genomen door het college op dinsdag 17 maart:
 • In de factsheet huishoudelijk afval 2019 staan de hoeveelheden huishoudelijk afval die in 2019 zijn ingezameld. Uit deze factsheet blijkt dat de hoeveelheid restafval per inwoner opnieuw is gedaald naar 105 kg per inwoner. 
 • Het verzoek betreft het wijzigen van de agrarische bedrijfswoning naar een burgerwoning. Het college neemt een positieve houding aan ten opzichte van het wijzigen van de agrarische bedrijfswoning naar een plattelandswoning, maar plaats tegelijkertijd wel een aantal kanttekeningen richting de initiatiefnemer.
 • Initiatiefnemer wil twee vrijstaande woningen realiseren op het achtererf van het perceel bekend als Westeinde 85 te Roelofarendsveen. De bestaande opstallen worden gesloopt en vervangen door een schuur, een glazen kas en een erfafscheiding. Het college neemt een positieve houding aan ten opzichte van het initiatief.
Bekendmakingen en vergunningsaanvragen
 • Regio - Besluit van de voorzitter van de veiligheidsregio Hollands Midden houdende voorschriften ter voorkoming van verdere verspreiding van COVID-19 (2e Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Hollands Midden)
 • Hoogmade - Kennisgeving ingekomen aanvraag omgevingsvergunning: het plaatsen van een dakraam aan de voorzijde, nieuwe kozijnen, buitendeur, buitengebouwen op het achtererf en verplaatsen van de oprit naar de voortuin, Kerkstraat 69 te Hoogmade
 • Hoogmade - Kennisgeving verleende omgevingsvergunning: het kappen van een kastanjeboom in de voortuin, Kerkstraat 51 te Hoogmade
 • Kaag - Ontwerpbestemmingsplan ‘Keverhaven 1w1, Kaag’
 • Leimuiden - Kennisgeving ingekomen aanvraag omgevingsvergunning: het realiseren van een dakkapel met nokverhoging over de gehele breedte van de woning (achterzijde), Prunusstraat 42 te Leimuiden
 • Leimuiden - Kennisgeving ingetrokken aanvraag omgevingsvergunning: het maken van een uitbouw, Noordeinde 94 te Leimuiden
 • Leimuiden - Kennisgeving verleende omgevingsvergunning: het aanleggen van een weg in de regionale kering , te Leimuiden west (ten zuidwesten van Meerewijck)
 • Leimuiden - Kennisgeving verleende omgevingsvergunning: het vervangen van een brughoofd, Vriesekoopsche Polder te Leimuiden (LMD02 B 544)
 • Leimuiden - Ontwerp omgevingsvergunning voor het in gebruik nemen van twee tijdelijke noodlokalen ten behoeve van basisonderwijs met een instandhoudingstermijn van 14 maanden - Griede 22 en Kastanjelaan 24 te Leimuiden
 • Leimuiden - Ontwerpbestemmingsplan ‘Vriezekoop 71a, Leimuiden’
 • Oud Ade - Kennisgeving verleende omgevingsvergunning: het verbouwen van een landbouwschuur naar logies, Zuidzijderweg 23 te Oud Ade
 • Oud Ade - Ontwerp bestemmingsplan Leidseweg 14 en 22, Oud Ade voor het oprichten van een appartementengebouw van 10 appartementen en het realiseren van een nieuwe opslagloods gecoördineerd met de ontwerp omgevingsvergunning voor het oprichten van een appartementengebouw van 10 appartementen aan Schoolplein 1 en 3 (locatie Leidseweg 14) te Oud Ade (W2018/220)
 • Oude Wetering - Kennisgeving aanvraag omgevingsvergunning vergunningsvrij: het vervangen van gevelelementen, Aak 2 t/m 12, 22 t/m 44, 21, 23 en 29 t/m 39 en 49 t/m 63, Praam 2 t/m 10, Schouw 25 t/m 33 en Watergang 41 t/m 49 te Oude Wetering
 • Oude Wetering - Kennisgeving ingekomen aanvraag omgevingsvergunning: het verplaatsen van een ark, Molendijk 17 te Oude Wetering
 • Rijnsaterwoude - Verkeersbesluit aanwijzen parkeerplaats(en) elektrisch laden op de Herenweg te Rijnsaterwoude
 • Rijpwetering - Kennisgeving aanvraag omgevingsvergunning vergunningsvrij: het kappen van houtopstanden t.b.v. dijkversterking met een herplant van 13 bomen (zaailingen) , Veenderdijk 7 te Rijpwetering
 • Roelofarendsveen - Kennisgeving ingekomen aanvraag omgevingsvergunning: het bouwen van een woning, Noordeinde (achter nummer 20) te Roelofarendsveen
 • Roelofarendsveen - Kennisgeving ingekomen aanvraag omgevingsvergunning: het plaatsen van een garagebox, Cilinderweg 1 te Roelofarendsveen
 • Roelofarendsveen - Kennisgeving ingekomen aanvraag omgevingsvergunning: het verbouwen van een woning, Galgekade 15 te Roelofarendsveen
 • Roelofarendsveen - Kennisgeving verleende omgevingsvergunning: het anders gebruik maken van de grond tijdens de huttenbouw, Sportpad 25 te Roelofarendsveen
 • Roelofarendsveen - Kennisgeving verleende omgevingsvergunning: het realiseren van steigers, Zuidoever 1 t/m 21 (oneven) te Roelofarendsveen
 • Roelofarendsveen - Kennisgeving verleende omgevingsvergunning: het verbreden van de brug en de uitweg, Noorderhemweg 9 te Roelofarendsveen
 • Roelofarendsveen - Kennisgeving verlenging beslistermijn omgevingsvergunning met zes weken voor het verbouwen van een showroom tot vier appartementen en kantoorruimte, Noordeinde 91 te Roelofarendsveen
 • Roelofarendsveen - Publicatie besluit 2020-004192 diverse werkzaamheden ter hoogte van Noordeinde 165 B te Roelofarendsveen
 • Roelofarendsveen - Verkeersbesluit aanwijzen parkeerplaats(en) elektrisch laden op de Koolraap te Roelofarendsveen
 • Roelofarendsveen - Verkeersbesluit aanwijzen parkeerplaats(en) elektrisch laden op de Smaragd te Roelofarendsveen
 • Woubrugge - Kennisgeving verlenging beslistermijn omgevingsvergunning met zes weken voor het bouwen van een overkapping tbv van een longeerbak, Oudendijkseweg 20 te Woubrugge
 • Woubrugge - Melding Activiteitenbesluit milieubeheer - Loek van Vliet Holding B.V. - Vierambachtsweg 18 te Woubrugge
 • Woubrugge - Melding Activiteitenbesluit milieubeheer – Oudendijkseweg 11 te Woubrugge
 • Woubrugge - Ontwerpbestemmingsplan ‘Weteringpad 37a, Woubrugge’
 • Woubrugge - Rectificatie Kennisgeving ingekomen aanvraag omgevingsvergunning: het bouwen van 35 woningen en het plaatsen van keerwanden , A. de Graaflaan 22, 22a,24,24a, Vrouwgeestweg 51 en 53 en parallel aan de A. de Graaflaan te Woubrugge
 • Woubrugge - Verkeersbesluit aanwijzen parkeerplaats(en) elektrisch laden op de Raadhuisstraat te Woubrugge
 • Gemeente - Ambtshalve inschrijven BRP (voornemen)
 • Gemeente - Inkoop- en aanbestedingsbeleid
 • Gemeente - Niet geregeld grondgebruik
 • Gemeente - Openbaar exploot
 • Gemeente - Openbaar exploot
 • Gemeente - Rechtbank Den Haag; Faillissementen,surseances en schuldsaneringen
 • Gemeente - Rechtbank Den Haag; Faillissementen,surseances en schuldsaneringen
 • Gemeente - Kennisgeving ingekomen aanvraag evenementenvergunning: het houden van diverse activiteiten in de gemeente Kaag en Braassem op 4 en 5 mei 2020, o.a. Noorderhem 2 te Roelofarendsveen, Dorpsstraat 51 te Leimuiden, Kerkstraat 50 te Oude Wetering, Vissersweg 1 a te Hoogmade, Julianalaan 13 a te Kaag
 • Gemeente - Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland tot het vaststellen van de bedieningstijden van de Meerbrug en Brug Oude Wetering
Tot slot
De foto van de straat deze week is van de Kerkstraat in Hoogmade.
Op- en aanmerkingen over de editie van deze week kan je zoals altijd kwijt door te reageren op deze mail.
Hoe vond je deze editie?
Witte Weekmail - Kaag en Braassem

Overzicht van berichten over inwoners van en uit de verschillende plaatsen in de gemeente Kaag en Braassem.

Deze mailing bevat wekelijks een overzicht met de belangrijkste berichten uit de voorgaande week, met daarbij verwijzing naar de bron(nen) zodat je zelf een eigen mening kunt vormen. Kortom, een selectie uit het nieuws dat je niet gemist mág hebben, én nieuws waarvan de kans groot is dat je het waarschijnlijk wél hebt gemist.

Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Witte Weekmail - Kaag en Braassem met Revue.
Samengesteld door Sjoerd van der Hoorn