Bekijk profielpagina

Witte Weekmail - 2019-28

Wanneer je kijkt naar het nieuws van twee weken tegelijk, zijn er veel berichten te ontdekken die met
Witte Weekmail - Kaag en Braassem
Witte Weekmail - 2019-28
Door Witte Weekmail - Kaag en Braassem • Editie #28 • Bekijk online
Wanneer je kijkt naar het nieuws van twee weken tegelijk, zijn er veel berichten te ontdekken die met elkaar samenhangen. Zo lees je hoe iemand prijs had met vissen en iemand anders met de BankGiro Loterij. Schijnbaar was het 60 jaar geleden ook een vruchtbare periode (wellicht lage leges?), met deze weken drie verschillende echtparen die hun diamanten huwelijk vieren, waaronder echtpaar Koek die alles deed wat God verboden heeft. Ander goed nieuws, 100% van de afstudeerders van het Bonaventuracollege is geslaagd, al is dat volgens het CBS nog niet genoeg om onze gemeente van de laagste plek op de Groene Hart “bollenbozenlijst” te krijgen. Terwijl we in de gemeente toch vroeg beginnen en vier op de vijf peuters naar de crèche sturen (ook weer een record).
De burgemeester van Nieuwkoop zegt te weten waar onze gemeente op af stuurt, namelijk het instemmen met de Drechtdoorsteek. Ergens is deze gedachtegang wel te begrijpen, nu de gemeenteraad draait en opeens niét meer vasthoudt aan de ambitie om in 2040 energieneutraal te zijn. Maar wellicht komt hulp uit ‘onverwachte’ hoek, Woondiensten Aarwoude wil in 2025 al 25% van haar woningen energieneutraal hebben.
Dit was ook de week van het complimentje van minister Hugo de Jonge. Hij was op bezoek in onze gemeente en vernam dat de zorg voor de jeugd merkbaar verbetert. Minister Cora van Nieuwenhuizen kwam niet langs, maar liet wel even van zich horen met het voorstel de A4 extra te verbreden naar 10 rijbanen. Beide ministers moeten misschien een keertje samen rond de tafel en de uitslag van het RIVM-onderzoek naar fijnstofuitstoot van Schiphol bespreken, nu blijkt dat deze deeltjes bij zowel kinderen als volwassenen long- en hartfuncties negatief beïnvloeden.
Wie wil kan makkelijk klagen dat de gemeente weer eens meer geld uit geeft dan afgesproken. De bouw van het nieuwe schoolgebouw in Leimuiden kost 270.000 euro meer dan de 7 miljoen die eerder was gezegd. Echter, de offertes die de gemeente kreeg waren in eerste instantie nóg hoger, en zijn met succes naar beneden gepraat. In plaats van klagen wil je in dit geval misschien dus liever een complimentje geven.
Een andere plus is dat wethouder Peters verwacht dat de rioolheffing misschien omlaag kan. Een puntje blijft nog wel dat er eerst 2.115.999,88 euro exclusief BTW uitgetrokken moet worden voor een grote renovatie.
In Hoogmade denken ze hardop na over bouwen richting Leiderdorp. Het grappige is dat “wij” nog geen half jaar geleden op onze achterste poten stonden toen Alphen verklaarde misschien richting Woubrugge te gaan bouwen. Die misschien is nu een iets grotere misschien nu onderzoek van de gemeente aldaar uitwijst dat de locatie richting Woubrugge de meest geschikte lijkt te zijn.
Sommige mensen herinneren zich misschien nog wel de “geschikt/ongeschikt” reclames van de koninklijke landmacht. De social mediakanalen van Kaag en Braassem gaan hier in mee en deelt actief inbraaktechnieken. Wist je bijvoorbeeld dat je een cilinderslot uit een deur kan trekken door er een schroef in te draaien? Je schijnt hier wel het slot mee te beschadigen, dus niet handig om bij je eigen deur te doen. De stichting achter de Veense Sluis ziet ook regelmatig schade aan de deuren en heeft besloten dit nu te voorkomen met een (best wel goed) instructiefilmpje. Geen idee of dit linkje ook op de sluis zelf geschreven is, maar zou wel handig zijn? Gratis tip; zet de instructies voor cilinderkerntrekken maar niet op je voordeur.
Met deze afsluitende alinea komen alle voorgaande bericht over opleidingsniveau, geschiktheid, kostenefficiëntieberekeningen en andere dingen die door God verboden zijn samen: Jozef van der Vooren was in de veronderstelling dat hij op de historische bijeenkomst van DOSR en WVC mocht kiezen tussen Heineken, Amstel, of Jupiler.

Sport
Clubs DOSR en WVC vinden fusie zo gek nog niet
Geertje van der Meer met Nederlands juniorenteam naar WK voltige junioren
Kan Goppel snelheidsduivel Becker doen vergeten? 'Als ik speel geef ik 15 assists'
Tegenwind en hoge golven bij zesde Poeloversteek
WDC Zapt?! eindshow 2019
Horseboarding Showteam op 50e Stompwijkse Paardendagen
Klein nieuws
Oud Ade zonder Erik en Truike in 'De oorlog is Oud Ade binnengekomen'
‘Oerol’ op De Kaag
Jaar cel geëist voor verleiden minderjarig meisje
Vrijwilligers zorgen voor hereniging van jong zwanengezin
Jaarlijkse feestweek kent vliegende start
De Haagse Wijkrechter
Vandaag een zaak in Oude Wetering over een strook grond langs het water. Wie was daarvan de eigenaar? Helaas konden partijen geen oplossing bereiken. Nu komt er een vonnis, met 1 winnaar en 1 verliezer. Helaas. https://t.co/Xj5BN1QhN3
Parel aan de Braassem heeft een dilemma: wat te doen met het pand waar ’Intenz’ culinaire triomfen vierde?
Hoogmade gaat vol overgave vier avonden van het pad
Rob Looijenstein
Vandaag dag 2 van de allereerste Hoogmadese Vierdaagse! Wat een gave route! Het plezier is groot en een warm onthaal van de muziekvereniging ☺️ Een enorm compliment voor de organisatie van @IJsclubhoogmade 👍🏻 #Hoogmade #vanhetpad https://t.co/cImzRoRCUT
Dorp voor de 25ste keer uit z'n dak tijdens Flippofeest
Jim gaat naar Amerika
Frans Jansen
Iemand zijn fiets kwijt? Deze komt uit de wetering in Oude Wetering https://t.co/9UHhqggA4b
Inwoner wint 10.000 euro bij BankGiro Loterij
Jubileumdag MC Alkemade
KNUSS Festival geslaagd
Rover, soldaat, bobo, skater: Henk Angenent speelt ze allemaal
Vroege aflevering Sprietlopen ondanks regen toch groot succes
Komkommernieuws
Vruchtbare tocht in Groene Hart
65+-reis
Europese subsidie voor Hihahut die zomergasten moet trekken
De sluis wordt veel gebruikt. Dat is mooi. Maar helaas gaat dat niet altijd op de goede manier. Hoe werkt de Sluis in Roelofarendsveen? (Video)
De sluis wordt veel gebruikt. Dat is mooi. Maar helaas gaat dat niet altijd op de goede manier. Hoe werkt de Sluis in Roelofarendsveen? (Video)
Meerdere gewonden bij vechtpartij op eiland
Tante Kee aan de Kagerplassen overdondert al meteen
Tien terrassen om lekker te ontspannen deze zomer
Hulpdiensten
Dierendag is vroeg en lang dit jaar. In Leimuiden was een kauw een schoorsteen in gevlogen, in Rijpwetering was een koe te water die op het droge stond en in Roelofarendsveen bekritiseerd wijkagent Wilthof een paar hersenloze apen. Kaagenbraassem Nieuws heeft een de facto prijsvraag uitgeschreven voor een naam voor het stuk weg onder aan afslag bij de A4 bij Nieuwe Wetering waar wéér een ongeluk is gebeurd (mijn inzending; Wegsleepweg).
Qua gaslekken was de brandweer ook deze weken weer zoet, al was er in Rijnsaterwoude voor de verandering ook een keer een enorm ernstig incident waar geen hulpdiensten aan te pas hoefden te komen, behalve de webcare.
Terug naar het gas. Basisschool De Klimop werd ontruimd nadat men iets rook, in Rijnsaterwoude was het twee keer raak op één dag, en bij Leimuiden ging het gas tot 109 km/uur waar je 50 mag, naast 4 bekeuringen voor door rood licht rijden in 50 minuten.
Veel bezoekers open dag Brandweer
Judith Lemmers
Ongelofelijk hele straat al gebeld #ziggostoring even zelf op onderzoek gegaan en zie hier de oorzaak 😱😱 wat gaan we hieraan doen? ⁦@ZiggoWebcare#herenweg #rijnsaterwoude https://t.co/9xmOBPPe7D
Gezondheid en onderwijs
Echtpaar Koek viert 60ste trouwdag
Echtpaar Glim viert 60-jarig huwelijk
Echtpaar Hundersmarck 60 jaar getrouwd
Training “Samen dementievriendelijk”
100% examenkandidaten Bonaventuracollega geslaagd, 100% leerlingen verlaat school
Kaag en Braassem heeft minste knappe koppen van het Groene Hart
Meeste kinderen naar de crèche
Geloven in Spangen
Wat was het weer een goed, gezellig, gezegend (en vol!) weekend!
Vrijdagavond: bbq voor vrijwilligers, Zaterdagmiddag: feestje met partnerkerk Woubrugge, Zondagmorgen: viering met afscheid kids zondagschool, Zondagmiddag: Strand, Zondagavond: WK voetbalvrouwen kijken. https://t.co/KHoQHuDsXn
L'Oréal, Omdat je het waard bent
Oud-wethouder Jaap Haasbroek (77) overleden
Terminale patiënt bezoekt nog één keer zijn boerderij
Woubrugs gezin beleefde Super Droomdag
Politiek en gemeentelijke zaken
'Drechtdoorsteek is kwestie van tijd'
Ambities gaan overboord: pas later energieneutraal
Hugo de Jonge
Terugblikvlog #62. Met daarin een werkbezoek aan @gemeenteaadr en @KaagenBraassem, twee debatten in de Kamer, de bijeenkomst van Werken in de Zorg én de Sign Language Coffee Bar op @MinVWS. Met deze week gastrollen voor @LucevKempen & @Floor_Brands van @NJRtweets. #leukdatjekijkt https://t.co/2M4M0hqVJ5
Werkgroep Drechtoevers op dood spoor, zoektocht naar nieuwe vrijwilligers
Sinds 1987 bestaat de werkgroep Drechtoevers. Deze groep vrijwilligers stelt zich ten doel om de oevers van de Drecht tussen Leimuiden en Bilderdam zo te onderhouden dat er een grote verscheidenheid aan wilde planten en dieren voorkomen. Het resultaat van het werk is dat er op veel plaatsen een stevige rietkraag staat. Dit riet zorgt voor demping van de golfslag en is een heel goede, mooie en goedkope oeverbescherming. De werkgroep is de laatste jaren vergrijsd, waardoorsteeds meer mensen afhaken door fysieke problemen. Ze zijn dus op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Voor het onderhoudswerk zoals maaien, harken en afvoeren, maar ook organisatorisch werk. Dus wie eens lekker buiten bezig wil zijn: meldt je aan per mail c.kempenaar1@kpnplanet.nl
Groene kwartiermakers op zoek naar straat #40
Verband tussen klachten over fijnstof en Schiphol
Minister onderzoekt verdere verbreding snelweg: tienbaans A4 bij Leiden
Kosten integraal kindcentrum wéér omhoog; raad wordt het zat
Onderzoek raadt Alphen aan den Rijn aan te bouwen richting Woubrugge
Drie otteroversteekplaatsen door samenwerking met Kaag en Braassem
Ghoyhuys tekent beheerovereenkomst amfitheater
Koor Enjoy repeteert in amfitheater
Sportpad verleidt gemeenteraad tot beeldspraak uit de sportwereld
Economie
Gesloten autotransporter
Snelste brugpassage Feadship ooit (Video door dronevlieger Bas Brand uit Oude Wetering)
Snelste brugpassage Feadship ooit (Video door dronevlieger Bas Brand uit Oude Wetering)
Hoe legerjeeps van defensie door monteurs levensverlengend onderhoud krijgen
Maaltijdbedrijf neemt Zuid-Hollandse sushiproducent over
Debru Hoogwerk
Een bijzondere locatie in Leimuiden: hoogte én water overbruggen. Met behulp van rijplaten is de afstelplek afgestemd op de werklocatie. https://t.co/umSm6VtHL8
Luc Lampaert nieuwe manager TruckStore Nederland
Agenda
De molenaar vertelt
Slootdiertjesexcursie
Wandeling Hanepoel en Leendert de Boerspolder
Lezing preventiemaatregelen paard
Raad de straat waar de camera staat
Herken jij deze straat?
Herken jij deze straat?
Gemeentepagina
16 juli Vervolgbijeenkomst kruising Braassemdreef/Noordeinde Roelofarendsveen
Donderdag 18 juli inloopavond Langebrug
Yvonne Peters
In gesprek met raad Kaag en Braassem over het openbaar groen. Dit hebben we:
@KaagenBraassem https://t.co/wOgS7HGxW1
Wilt u uw stem laten horen? Meld u dan aan voor de cursus Politiek Actief
Besluitenlijst Burgemeester en Wethouders
Selectie uit de besluiten genomen door het college op 25 juni 2019 en 2 juli 2019:
 • Het plannen van een informatieavond met de raad over project Braassemerland.
 • Opnemen van extra budget ter grootte van €12.500 voor inspanningen in de Integrale monitor voor het inhuren va een marketingbureau voor het beter op de kaart zetten van Kaag en Braassem.
 • Opnemen van extra budget ter grootte van € 25.000 in 2020 en € 50.000 in 2021-2023 voor inspanningen in de Integrale monitor voor het uitwerken van de duurzaamheidsagenda.
 • Verhogen van het krediet voor IKC Leimuiden met € 270.000.
 • Gewijzigde fasering van de middelen voor het herinrichten van Winkelhart Roelofarendsveen € 300.000 in 2020 en € 16.000 in 2021.
 • Gunning van opdracht aan GMB Rioleringstechnieken B.V. conform de bij de raamcontract rioolrenovatie en rioolreparatiewerkzaamheden 2019 t/m 2023 aanbesteding horende contractstukken voor een bedrag van € 2.115.999,88 exclusief BTW, onder voorbehoud van het aflopen van de alcatel termijn.
 • De anterieure overeenkomst voor het plan Dyckhof te Rijpwetering (nieuwbouw) wordt overgedragen aan het bouwbedrijf dat gelieerd is aan de oorspronkelijke ontwikkelaar.
 • Verplaatsen van de woonark bekend als Vriezekoop 39w te Leimuiden naar het perceel bekend als Vriezekoop 11j te Leimuiden.
 • Besloten om voor Kaag en Braassem in het vervolg het begrip Energieneutraal te gebruiken, en om de ambitie per vijf jaar te vertalen in concrete doelstellingen en acties.
 • Vasthouden aan een energieneutraal Kaag en Braassem en daaruit volgende ambities per vijf jaar te formuleren.
 • Naar aanleiding van een anonieme klacht op 4 december 2018 vanwege plaatsing van zeecontainers op het terrein van de boerderij en winkel op de Pastoor van der Plaatstraat 40 te Rijpwetering heeft de toezichthouder op 1 februari 2019 controle uitgevoerd en verzocht de containers te verwijderen. Besloten tot het verzenden van het voornemen tot het opleggen van een last onder dwangsom.
 • College kan zich vinden in de lijn om het realiseren van 9 huurwoningen aan de Herenweg 119 onwenselijk te vinden. De portefeuillehouder gaat nu (laten) uitzoeken welke mogelijkheden daar wel zijn, waarbij rekening gehouden moet worden met de parkeerbalans.
 • Er is een bezwaarschrift ingediend tegen ons besluit van 22 november 2018 om over te gaan tot het invorderen van een van rechtswege verbeurde dwangsom ten bedrage van € 75.000,00 wegens het niet (volledig) c.q. niet tijdig voldoen aan de lastgeving, zoals bepaald in het besluit van 4 mei 2017 betreffende de percelen Kerkstraat 1 en 2 in Oude Wetering. Besloten het bezwaarschrift, overeenkomstig het advies van de commissie voor de bezwaarschriften van 24 juni 2019, ongegrond te verklaren en het besluit van 22 november 2018 in stand te laten.
 • Akkoord gaan met de offerte van Kuiper Compagnons en daarmee deze partij aanwijzen als adviesbureau voor het opstellen en begeleiden van het omgevingsplan buitengebied Kaag en Braassem in het kader van de aankomende Omgevingswet.
Bekendmakingen en vergunningsaanvragen
 • Hoogmade - Kennisgeving geweigerde omgevingsvergunning: het plaatsen van een permanent reclamebord, Blauwemolenweg, langs de A4 ter hoogte van hmp 27,8 te Hoogmade
 • Hoogmade - Kennisgeving verleende omgevingsvergunning: het bouwen van een vrijstaande woning met daarbij 20 grondgebonden pv-panelen op aanliggend terrein, van Klaverweijdeweg 4b te Hoogmade
 • Hoogmade - Kennisgeving verleende omgevingsvergunning: het bouwen van een vrijstaande woning met daarbij 32 grondgebonden pv-panelen op aanliggend terrein, van Klaverweijdeweg 4a te Hoogmade
 • Hoogmade - Kennisgeving verleende omgevingsvergunning: het bouwen van een vrijstaande woning, van Klaverweijdeweg 4 te Hoogmade
 • Kaag - Kennisgeving verkeersbesluit: in verband met het houden van het Kaags Muziekfestival op 7 juli 2019 geldt op deze dag van 13.00 tot 18.00 uur voor auto’s en fietsen op het hele festivalterrein een algemeen rijverbod. Dit rijverbod geldt niet vanaf de parkeerplaats achter Van Lent richting de pont en in de straten “achter de hekken”(zijstraten van de Beatrixlaan). Fietsen kunnen gestald worden achter het pand van Van Lent of mogen aan de hand worden meegevoerd
 • Leimuiden - Kennisgeving ingekomen aanvraag omgevingsvergunning: het uitbreiden van de hotelkamers, vergroten van het cafe/restaurant en het realiseren van een interne verbouwing, Dorpsplein 11 te Leimuiden
 • Leimuiden - Kennisgeving verleende omgevingsvergunning: het plaatsen van een dakkapel op het achterdakvlak van de bestaande woning, Wilgenlaan 7 te Leimuiden
 • Leimuiden - Kennisgeving verlenging beslistermijn met vier weken, voor de aanvraag omgevingsvergunning voor het verhuren van een woonhuis aan arbeidsmigranten, Noordeinde 4 te Leimuiden
 • Leimuiden - Kennisgeving verleende evenementenvergunning: het houden van een open dag bij de brandweer leimuiden, Dokter Stapenséastraat 35 te Leimuiden
 • Leimuiden, Vriezekoop - Kennisgeving ingekomen aanvraag omgevingsvergunning: het plaatsen van een dakopbouw, Vriezekoop 13 en 15 2451 CP Leimuiden
 • Nieuwe Wetering - Melding in het kader van de Wet Milieubeheer, Nieuwe Wetering 11 (zaaknummer Z2019-00009696)
 • Oude Wetering - Kennisgeving ingekomen aanvraag omgevingsvergunning: het realiseren van een 2-laagse dakuitbouw op de bestaande uitbouw aan de achtergevel van de woning , Watergang 109 te Oude Wetering
 • Oude Wetering - Kennisgeving verleende omgevingsvergunning: het vervangen van houten gevelelementen door kunststof gevelelementen, Praam 1 t/m 33 (oneven) 22 t/m 28, 42, 44,46, Vlet 8,10,12,14,44,46,48,50,52 en Watergang 17,19,21 te Oude Wetering
 • Oude Wetering - Melding in het kader van de Wet Milieubeheer, Oude Wetering 110 (zaaknummer Z2019-00009671)
 • Oude Wetering - Melding in het kader van de Wet Milieubeheer, Oude Wetering 116 (zaaknummer Z2019-00009539)
 • Oude Wetering - Rectificatie: kennisgeving verkeersbesluit: in verband met het houden van de braderie tijdens de Feestweek Oude Wetering zijn de Kerkstraat en Veerstraat op 6 juli 2019 afgesloten tussen 07.00 en 18.00 uur
 • Oude Wetering - Kennisgeving verkeersbesluit: in verband met het houden van het festival Knuss Weekender op 6 en 7 juli 2019 op de locatie park de Meerkreuk t.o. de Digros in Oude Wetering, zijn de volgende wegen afgesloten: Meerkreuk 9 t/m 31 te Oude Wetering op 6 juli 2019 tussen 13.00 - 01.00 uur en op 7 juli 2019 tussen 13.00 en 01.00 uur
 • Rijpwetering - Kennisgeving ingekomen aanvraag omgevingsvergunning: het realiseren van een aanbouw aan een hoofdgebouw, Pastoor van der Plaatstraat 79 te Rijpwetering
 • Roelofarendsveen - Kennisgeving ingekomen aanvraag omgevingsvergunning: het realiseren van een aanbouw aan de voorzijde van de woning, Noorderhemweg 27 a te Roelofarendsveen
 • Roelofarendsveen - Kennisgeving ingekomen aanvraag omgevingsvergunning: het wijzigen van een verleende vergunning (W2018/172) het realiseren van een andere kapvorm, De Kwekerij 1 te Roelofarendsveen
 • Roelofarendsveen - Publicatie besluit 2019-006590 het leggen en hebben van een lage druk gasleiding ter hoogte van Noordkade 19b te Roelofarendsveen
 • Woubrugge - Kennisgeving verleende omgevingsvergunning: een tijdelijke ontheffing ten behoeve van opslag van zitmeubelen , Kruisweg 18, 18a, 18b, 18c en 20 te Woubrugge
 • Woubrugge - Kennisgeving verleende omgevingsvergunning: het plaatsen van een voetgangersbrug, tussen Bateweg 82 en Tjalk te Woubrugge
 • Gemeente - Aanvragen inschrijving accountantsregister
 • Gemeente - Rechtbank Den Haag; Faillissementen,surseances en schuldsaneringen
Tot slot
Als je het helemaal tot hier hebt gehaald zonder iets over te hebben geslagen, heb je een sticker verdient! Heb je wel iets overgeslagen maar toch blij met deze editie, laat dat dan vooral ook aan anderen weten zodat zij zich vooral óók in kunnen schrijven.
Op- en aanmerkingen over de editie van deze week kan je zoals altijd kwijt door te reageren op deze mail.
Hoe vond je deze editie?
Witte Weekmail - Kaag en Braassem

Overzicht van berichten over inwoners van en uit de verschillende plaatsen in de gemeente Kaag en Braassem.

Deze mailing bevat wekelijks een overzicht met de belangrijkste berichten uit de voorgaande week, met daarbij verwijzing naar de bron(nen) zodat je zelf een eigen mening kunt vormen. Kortom, een selectie uit het nieuws dat je niet gemist mág hebben, én nieuws waarvan de kans groot is dat je het waarschijnlijk wél hebt gemist.

Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Witte Weekmail - Kaag en Braassem met Revue.
Samengesteld door Sjoerd van der Hoorn